Hoe bijvriendelijk ben jij?
De wilde bij heeft eigenlijk niet veel nodig. Zoemend door je tuin of op je balkon is de wilde bij op zoek naar de drie V’s: Voedsel, Veiligheid en een Verblijf.
Voldoet jouw tuin al aan de eisen van de wilde bij?
- Voedsel genoeg? Laat die bloemetjes maar bloeien!
- Is het veilig? Gebruik geen bij-onvriendelijke bestrijdingsmiddelen.
- Is jouw tuin een goed verblijf? Hoe rommeliger hoe beter!
Voedsel
Wilde bijen eten nectar en stuifmeel. Die vinden ze in bloemen. Zet dus veel soorten bloemen in de tuin, liefst inheemse soorten, die in verschillende seizoenen bloeien. Vanaf februari tot november moet er iets te bloeien staan! Niet alleen leuk voor de bij, ook voor jezelf.
Weten welke bijenplanten geschikt zijn voor je tuin? Neem dan hier een kijkje.
Veiligheid
Om de wilde bij te beschermen is het belangrijk om zo min mogelijk gif in je tuin te gebruiken. Sommige onkruid- en ongediertebestrijders kunnen namelijk schadelijk zijn voor bijen. Gelukkig zijn er steeds minder giftige producten te koop in tuincentra en supermarkten. Bovendien zijn er genoeg bij-vriendelijke biologische alternatieven!
Lees hier meer over natuurlijke plaagbestrijding.
Verblijf
Bijen hebben een nestelruimte nodig om hun larven in op te laten groeien. In dit nest leggen ze hun eieren en bewaren ze hun stuifmeel. Sommige soorten bijen zijn geholpen met een bijenhotel, anderen graven liever een gangetje in de grond, zoals hommels, of nestelen in muurspleten. Sommige bijensoorten overwinteren in uitgebloeide bloemstengels. Bijen houden dus wel van een beetje rommel. Snoei daarom in het voorjaar en zorg ervoor dat de tuin niet te netjes is. Dat scheelt weer werk!
Help de bij een handje
Zoek je een leuke activiteit waarmee je ook nog eens de bij in je eigen tuin helpt?
Maak een bijenhotel of een zaadbommetje, of leer de bijensoorten beter kennen via de spelletjes hieronder.
Zet de bloemetjes buiten!
Ga aan de slag